“Het ziek zijn en overlijden van dierbaren, leerde me hoe belangrijk ‘samen het leven liefhebben en loslaten’ is."

Liesbeth Donken: de hartverwarmende kracht achter Hospice Altena

25 jan 2024 Leestijd 2 minuten

Liesbeth Donken, een persoon die synoniem staat voor toewijding, liefde en een onstuitbare kracht om het leven in haar gemeenschap te verrijken. Sinds november 2021 heeft ze haar pensioenjaren gewijd aan Hospice Altena, waar ze begon als secretaris van de Stichting Vrienden van Hospice en nu een gewaardeerd bestuurslid is. Haar verhaal is een inspirerend voorbeeld van hoe één persoon het verschil kan maken en hoe haar levenservaring heeft geleid tot een buitengewone betrokkenheid bij de organisatie.

Een waardevolle schakel

Met 46 jaar ervaring in diverse functies binnen het onderwijs en de gezondheidszorg, evenals haar betrokkenheid als mantelzorger en het beheren van een natuurkampeerterrein op Nederhemert Zuid gedurende 16 jaar, heeft Liesbeth waardevolle kwaliteiten ontwikkeld. Nu zet ze deze kennis en vaardigheden in voor Hospice Altena. Ze is een veelzijdige kracht binnen de organisatie, actief betrokken bij verschillende aspecten, zoals het opzetten van de stichting Vrienden van , het werven van bestuursleden, en het onderhouden van contacten met ambassadeurs in diverse dorpen. Als lid van het Dagelijks Bestuur draagt Liesbeth bij aan het plannen van een grote benefietactie, terwijl ze ook deelneemt aan een coördinatorenoverleg.

Bovendien houdt ze de bezetting van kraampjes tijdens evenementen in de gaten, springt ze in waar nodig, en speelt ze een cruciale rol in het verwerven van fondsen voor de inrichting van Hospice Altena. Liesbeth vat haar rol samen met de woorden: "Eigenlijk ben ik een soort manusje van alles, want als er niemand is, dan spring ik in. Inzetbaar als joker, dus!"

Levenslessen als drijfveer

Het besluit om zich in te zetten voor Hospice Altena is geworteld in persoonlijke ervaringen met ziekte en overlijden. Liesbeth vertelt: “Het ziek zijn en overlijden van dierbaren héél dichtbij en ook op het werk, leerde me meer en meer hoe ontzettend belangrijk ‘samen het leven liefhebben en loslaten’ is. Dat kan niet altijd thuis en daarom is het van belang dat er een Hospice komt in onze eigen gemeente.” Haar ervaringen hebben haar geïnspireerd om een intieme en liefdevolle omgeving te willen helpen ontwikkelen voor iedereen in haar gemeenschap, vooral in moeilijke tijden.

Een plek van inspiratie en samenhorigheid

Voor Liesbeth is Hospice Altena meer dan een initiatief; het is een plek van inspiratie, respect en warmte. Ze bewondert de initiatiefnemers, Ruben en Melanie Kruithof, en de vrijwilligers voor hun onvermoeibare inzet. "De onderlinge sfeer is hartelijk, warm, betrokken, het enthousiasme en positivisme werken aanstekelijk. Het is heel leuk om nu binnen mijn eigen gemeente actief te zijn. Voorheen werkte ik altijd buiten de regio, dus dit is een bijzondere ervaring voor mij. Ik leer nieuwe mensen kennen en kom op plekken waar ik niet eerder was. En ik leer ook hier weer nieuwe dingen, dus ja, ik ben blij dat ik aan dit initiatief mee kan werken," zegt ze met een glimlach.

Verrijkende ontmoetingen en bijzondere gesprekken

Tijdens haar betrokkenheid bij Hospice Altena heeft Liesbeth talloze bijzondere ontmoetingen gehad en inspirerende gesprekken gevoerd. "Er zijn meerdere bijzondere contacten geweest met diverse mensen," deelt ze. "We spraken dan samen over het leven, ziek zijn en over loslaten. Onder andere door het delen van mijn eigen ervaringen ontstonden vaak de mooiste gesprekken. Herkenbaar, intiem, troostend om naar elkaars verhalen te kunnen luisteren en zó waardevol om in openheid en vertrouwen te kunnen delen! Dat zijn voor mij cadeautjes in mijn leven."

Tot slot vat Liesbeth het initiatief van Hospice Altena samen in drie woorden: "liefdevol, verrijkend, verbindend". Haar inzet en passie weerspiegelen deze waarden, en ze hoopt dat Hospice Altena de gemeenschap zal blijven versterken en inspireren, net zoals het dat voor haar doet.